De 15 största städerna i USA – Största staden i USA


De 15 största städerna i USA

Vi tror nog att vi känner det stora landet i väster ganska väl. Vi vet var New York och Los Angeles ligger, och Texas och Florida. Men hur är det med kunskaperna när det kommer till de städer som inte är centrum för finanser och filmproduktion? Vilka är störst, bäst och vackrast? Var bor det flest människor och var hittar vi de städer som är störst till ytan?
Det bor över 300 miljoner människor i USA. Visst är landet stort, men det kommer ändå bara på tredjeplatsen över världens största. Både ettan Kina respektive tvåan Indien ligger hästlängder före, var och en med över 1,3 miljarder invånare.
Men USA är likväl ett stort land. Men hur är då deras 300 miljoner människor fördelade inom det? Vi ser först vilka de största 15 städerna är efter antal invånare.

De 15 största städerna i USA efter befolkning

När man vill mäta storleken på en stad gör man det vanligtvis efter antal invånare. Att gå efter hur stor yta en stad har är visserligen också intressant, särskilt i kombination med invånarantalet. Vi kan till exempel se på New York som toppar listan över USA:s största städer. Staden har ett invånarantal på 6,6 miljoner och dessa samsas om en yta inte större än 784  km². Detta innebär att det på varje kvadratkilometer bor drygt 10 000 människor.
De amerikanska städer som har högst invånarantal är nog för de flesta ganska väntade. Här finner vi flera av de kända städerna, med New York, Los Angeles och Chicago i spetsen.

15. Charlotte, North Carolina

Antal invånare: 904 675

Längst ner på listan hittar vi North Carolinas mest befolkade stad. Smeknamnet är  ”Drottningstaden” då den uppkallats efter en engelsk drottning.

14. San Fransisco, Kalifornien

Antal invånare: 906 419

Staden med spårvagnarna, de backiga gatorna, Golden Gate-bron och Alcatraz.

13. Fort Worth, Texas

Antal invånare: 915 008

Texas har många representanter på listan. Kanske inte så konstigt eftersom delstaten är landets nästa största (efter Kalifornien). Fort Worth ligger precis granne med Dallas, och man märker knappt att man lämnat Dallas innan man är i Fort Worth.

12. Jacksonville, Florida

Antal invånare: 934 439

Florida är den tredje största delstaten, ändå har den bara en stad med på listan.

11. Austin, Texas

Antal invånare: 1 018 842

Huvudstaden i Texas, men ändå inte den största.

10. San Jose, Kalifornien

Antal invånare:: 1 033 519

Söder om San Fransisco med smeknamnet ”Silicon Valleys huvudstad”, centrum för nästan all modern teknik vi har.

9. Dallas, Texas

Antal invånare:: 1 379 735

Staden som namngett en klassisk tv-serie, och numera en viktig plats för entreprenörskap, innovationer och teknik.

8. San Diego, Kalifornien

Antal invånare:: 1 453 775

Åter igen en stad i soliga Kalifornien. San Diego är en av USA:s mest snabbväxande städer och kallas ”American’s finest city” av de som älskar stränder, god mat, sport och varmt väder.

7. San Antonio, Texas

Antal invånare:: 1 565 929

Texas andraplacering på listan. Känd för slaget vid Alamo, och för sin genuina vilda västern-atmostfär.

6. Philadelphia, Pennsylvania

Antal invånare: 1 576 596

“The City of Brotherly Love” bjuder på mycket musik och trendiga restauranger. Trevligt, med andra ord, precis som smeknamnet antyder.

5. Phoenix, Arizona

Antal invånare:: 1 711 356

”The Valley of the sun” – solens dal. Omringad av berg, och ja, soligt, torrt och varmt.

Den är dessutom en fantastiskt trevlig stad. Det vet jag eftersom jag själv bott där i några år.

4. Houston, Texas

Antal invånare:: 2 359 480

Texas vinnare på listan. Omtyckt av unga familjer och yrkesverksamma som gärna flyttar hit och gör staden ännu större.

3. Chicago, Illinois

Antal invånare:: 2 679 044

”Den blåsiga staden”, USA:s järnvägsstad och på 1920-talet hem för storgangstern Al Capone. I övrigt en både vacker och spännande stad.

2. Los Angeles, Kalifornien

Antal invånare:: 4 057 841

”Änglarnas stad”, ”La La Land” – Västkusten och det fria livet. Här samlas kändisarna, konstnärerna och livsnjutarna. Och klimatet, det är sommar nästan året runt, i alla fall med svenska mått mätt.

1. New York City, NY

Antal invånare: 8 601 186

Vinnare på listan, ”The big apple”, ”Staden som aldrig sover”. Kärt barn har många namn. Staden för finanser och kultur är mer än dubbelt så stor som tvåan, och därmed en solklar segrare.

De 15 största städerna i USA efter yta

Nej, den här listan består av annat än de kända turiststäderna. Du behöver inte skämmas om du inte hört talas om Sitka eller Juncea. Till ytan är de stora, men därutöver ganska blygsamma av sig. Nämnas bör att vi här hittar här städer på ett utspritt område. Från Florida i söder till Alaska i norr.

Alaska har lagt beslag på hela fyra platser i toppen av den här listan. Kanske föga förvånande med tanke på att Alaska är den minst tätbefolkade delstaten i USA, och dessutom belägen högt norrut.

Men i övrigt, bortsett från två städer i Montana uppe i norr, är det mest varma städer som kan skryta med att ha vidsträckta ytor. Listan börjar i Arizona, med Buckeye, en förort i storstadsområdet Phoenix. Vi ser alltså att även varmare klimat kan inhysa städer med låg befolkningstäthet.

15.  Buckeye, Arizona

Yta: 972 km²

14.  Suffolk, Virginia

1 037 km²

13. San Antonio, Texas

1 194 km²

12.  Los Angeles , Kalifornien

1 214 km²

11. Nashville, Tennessee

1 231 km²

10. Phoenix, Arizona

1 338 km²

9. Houston, Texas

1 553 km²

8. Oklahoma City, Oklahoma

1 571 km²

7. Butte, Montana

1 855 km²

6. Anaconda, Montana

1 908 km²

5. Jacksonville, Florida

1 935 km²

4. Anchorage, Alaska

4 415 km²

3. Wrangell, Alaska

6 582 km²

2. Juneau, Alaska

6 998 km²

1. Sitka, Alaska

7 434 km²

Listans vinnare är alltså Sitka, som sträcker sig över 7,4 km² och har en befolkning på endast 10.000. Andra platsens Juneau har hela 31 000 invånare. Den som vill bo riktigt ensligt kan dock ta sig till Wrangell. Denna tredje till ytan största staden i USA har endast 2300 invånare!

Skiftande städer

Vi kan alltså lätt konstatera att städerna hos vår stora granne västerut är väldigt skiftande. Inte bara vad gäller klimat och natur, utan också när det gäller hur tätbefolkade de är. I New York trängs det på varje kvadratkilometer hela 10 000 invånare, medan Sitka har en befolkningstäthet på bara aningen mer än 1 invånare per km2 !

Att bo i lägenhet i New York och ha ett fritidshus i Sitka borde med andra ord vara optimalt för den som både älskar människor och är social och samtidigt vill vara ensam och bara ha tystnad omkring sig.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *