Hur många länder finns det i världen? Den som säger sig veta exakt hur många länder det finns det i världen sitter inne med information som inte många känner till. Det är nämligen inte är helt lätt att säga någon exakt siffra då det beror på vilken lista man väljer att läsa.
Så här många länder finns det i världen
Enligt FN och deras definition finns det 195 självständiga stater i världen. För att definieras som självständig stat ska landet ha ett eget land och territorium och en egen regering. Inräknat i FN:s lista finns Vatikanstaten och Taiwan, som enligt många inte anses vara självständiga stater.
Räknar man länder som vare sig är internationellt eller politiskt erkända som självständiga stater kan antalet uppgå till så många som 246. Hit skulle bland annat Niue, Cook Island, Kosovo och Palestina kunna räknas enligt denna definition (då de har begränsad självständighet).
Enligt United States Department of State (amerikanska utrikesdepartementet) finns det 193 självständiga stater, samtidigt som man i andra delar av världen, som exempelvis Australien, kan presentera en lista över 240 länder. Svaret på frågan om hur många länder det finns i världen beror alltså på vilken lista man väljer att titta på.
Världsatlas och uppslagsverket Globalis
Enligt den digitala världsatlasen och uppslagsverket Globalis, vars uppgift är att genom fakta och diagram jämföra världens länder för att visa på likheter och skillnader, består ett land av ett begränsat, bebott geografiskt område kontrollerat av en statsmakt som har full kontroll över hela landområdet. För att landområdet ska kunna kalla sig självständigt måste dock andra länder erkänna denna statsmakt som rättfärdig, enligt Globalis.
Världen enligt Middleton
Enligt den prisade och bästsäljande författaren, geografen och forskaren Nick Middleton finns det över 200 länder, alla med invånarantal som varierar från en enda person till flera miljoner.
Middleton forskar bland annat om planeten och om hur vi människor interagerar med den. Han har också skrivit ett flertal reseböcker, varav Going to Extremes har blivit en bästsäljare. Nyligen gav man även ut Middletons atlas över länder som vill, men inte får, existera.
Länder med territorium över hela världen
Tittar man på länder som Storbritannien, Frankrike och USA är de alla tre länder med extra territorium som sträcker sig långt utanför landsgränsen. I synnerhet Storbritannien är intressant att ta en närmare titt på, då de kontrollerar landområden som ligger så långt bort som i Västindien och Afrika.
De flesta vet att England, Nordirland, Skottland och Wales utgör det som på engelska kallas för Great Britain. Men alla kanske inte känner till att Storbritannien också kontrollerar landområden i såväl Afrika som Nordamerika och Västindien. Men vilka är då dessa länder?
Länder som tillhör Storbritannien
Europa
England, Nordirland, Skottland, Wales, Gibraltar, Akrotiri och Dhekelia
Västindien
Anguilla, Brittiska Jungfruöarna, Caymanöarna, Montserrat, Turks- och Caicosöarna
Afrika
Ascension, Sankta Helena, Ascension, Tristan da Cunha
Sydamerika
Falklandsöarna
Nordamerika
Bermuda
Stilla Havet
Pitcairnöarna
Atlanten
Sydgeorgien och Sydsandwichöarna
Antarktis
Brittiska Antarktis inkl. Sydorkneyöarna och Sydshetlandsöarna
Länder som tillhör Frankrike
Nedanstående departement utgör integrerade delar av Republiken Frankrike, varav några räknas som utomeuropeiska förvaltningsområden.
Västindien
Martinique, Saint-Barthélemy, Saint-Martin, ögruppen Guadeloupe
Indiska Oceanen
Réunion, Mayotte, Kerguelen, Îles Éparses
Nordamerika
Saint-Pierre, Miquelon
Sydamerika
Franska Guyana
Medelhavet
Korsika
Stilla Havet
Franska Polynesien, Wallis- och Futunaöarna, Nya Kaledonien
Antarktis
Adélieland
Länder som tillhör USA
Att USA består av 50 delstater vet nog de allra flesta, men USA omfattar även fem territorium som lyder under den federala regeringen, men som står utanför unionen.
Amerikanska Jungfruöarna
US Virgin Islands
Stilla Havet
Amerikanska Samoa, Guam
Västindien
Puerto Rico
Erkända stater i världen
Enligt USA uppgår antalet självständiga stater i världen till 195. USA inkluderar, till skillnad från flertalet andra länder i världen, Kosovo i sin lista, medan Taiwan hamnar utanför listan. Majoriteten av världens länder har erkänt ett antal stater, varav de flesta är medlemmar i FN, medan övriga har så kallad observatörsstatus.
Stater med observationsstatus
Vatikanstaten
– Den enda självständiga staten som utan medlemskap i FN är fullt erkänd.
Cooköarna
– En stat med begränsad självständighet.
Nius
– En stat med begränsad självständighet.
Palestina
– En stat som saknar fullt erkännande
Taiwan
– En stat begränsad självständighet
Västsahara
– En stat med begränsad självständighet
Kosovo
– En stat med begränsad självständighet
Världens fem största länder
Bland världens största länder sett till ytan är det Ryssland som toppar listan med god marginal. Sverige ligger på femtiosjätte plats med sina 450 295 km², sist ligger Monaco och Vatikanstaten med 2 respektive 0,44 km².
Världens fem största länder räknat i km²
5. Brasilien, 8 515 770 km²
4. Kina, 9 596 960 km²
3. USA, 9 833 517 km²
2. Kanada, 9 984 670 km²
1. Ryssland, 17 098 242 km²
Europas länder
I Europa finns det totalt sett fyrtiosex länder. Detta är jordens till ytan näst minsta världsdel men den tredje största sett till invånarantal. 2016 beräknades befolkningen uppgå till omkring 730 miljoner.
Det finns några länder i Europa som delvis ligger i andra världsdelar, exempelvis Turkiet och Ryssland som även har landområden i delar av Asien. I listan nedan presenteras de fyrtiosex Europeiska länder som har sin största yta i Europa. Därmed är varken Azerbajdzjan, Georgien eller Kazakstan med.
Europas länder från A-Ö
Albanien
Andorra
Belgien
Bosnien-Hercegovina
Bulgarien
Cypern
Danmark
Estland
Finland
Frankrike
Grekland
Irland
Island
Italien
Kosovo
Kroatien
Lettland
Liechtenstein
Litauen
Luxemburg
Malta
Moldavien
Monaco
Montenegro
Nederländerna
Nordmakedonien
Norge
Polen
Portugal
Rumänien
Ryssland
San Marino
Schweiz
Serbien
Slovakien
Slovenien
Spanien
Storbritannien
Sverige
Tjeckien
Tyskland
Ukraina
Ungern
Vatikanstaten
Vitryssland
Österrike
Bilden nedan visar världsdelen Europa markerad med grönt.
Europeiska Unionen
I de fyrtiosex europeiska länderna sammantaget talas det tjugofyra officiella språk. Tjugoåtta av länderna är, i skrivande stund, medlemmar i Europeiska Unionen:
Belgien
Bulgarien
Cypern
Danmark
Estland
Finland
Frankrike
Grekland
Irland
Italien
Kroatien
Lettland
Litauen
Luxemburg
Malta
Nederländerna
Polen
Portugal
Rumänien
Slovakien
Slovenien
Spanien
Storbritannien
Sverige
Tjeckien
Tyskland
Ungern
Österrike
Bilden nedan visar EU:s officiella flagga.
Foto: europa.eu
EU-flaggans historia
EU-flaggan symboliserar självklart Europeiska Unionen, men den symboliserar även Europas enande i en något vidare mening. De tolv stjärnorna står för enhet, solidaritet och harmoni och har alltså ingenting att göra med antalet medlemsländer.
1955 var året då Europarådet valde flaggans motiv som symbol för Europeiska Unionen, men det var först 1983 som Europaparlamentet beslutade att alla medlemsländer skulle använda Europarådets flagga. Två år senare antogs flaggan som EU:s officiella emblem av EU:s stats- och regeringschefer. Numer har alla institutioner inom EU även egna emblem.
Världsdelarna och världens hav
Vissa hävdar att det finns sju världsdelar och tre världshav, andra att det finns sex världsdelar och fem världshav. Det beror helt enkelt på vilka världsdelar och hav man räknar; vissa räknar in Arktis som en egen världsdel medan andra inte gör det (främst för att den är obebodd). Detsamma gäller för Antarktiska oceanen och Norra ishavet.
I vår lista utgörs världsdelarna av Afrika, Antarktis, Europa, Nordamerika, Oceanien och Sydamerika, medan världens hav utgörs av Antarktiska oceanen, Atlanten, Indiska oceanen, Norra ishavet och Stilla havet. Både Europa och Asien tillhör kontinenten Eurasien, men för övrigt är det ingen av världsdelarna som ligger på samma kontinent.
Eurasien
Eurasien är ett sammanhängande landområde som utförs av Europa och Asien. Sammantaget bor cirka 70% av världens befolkning i Eurasien, som har närmare 40% av jordens samlade landmassa. Det gör den till planetens största kontinent. Eurasien hänger även ihop med Afrika genom den 15 mil långa landtunga som ligger mellan Medelhavet och Röda havet.
På bilden nedan visar världsdelen Afrika markerad med grönt.
Afrikanska unionen
Det bor omkring 1 miljard människor i världsdelen Afrika, där det folkrikaste landet är Nigeria med sina drygt 170 miljoner invånare. Bland de fem minsta länderna återfinns bland annat Seychellerna, Mauritius och Kap Verde, varav de två förstnämnda kvalificerar sig på listan över världens rikaste nationer (sett till BNP per capita).
Precis som i Europa finns det en union för Afrikas alla länder. Afrikanska unionen, förkortat AU, är ett samarbete mellan de femtiofyra afrikanska självständiga staterna samt Västsahara. Unionen bildades 2002 att genom en utvidgning av Organisationen för afrikansk enhet. AU har sitt högkvarter i staden Addis Abeba i Etiopien.
Strukturen i AU påminner mycket om den i EU, med den stora skillnaden att AU:s samarbete sker på mellanstatlig nivå. En annan väsentlig skillnad är att man än så länge saknar en centralbank och en gemensam valuta i den afrikanska unionen. Något man arbetar för att införa inom de närmaste åren.
Afrikas länder från A – Z
Algeriet
Angola
Benin
Botswana
Burkina Faso
Burundi
Centralafrikanska Republiken
Djibouti
Egypten
Ekvatorialguinea
Elfenbenskusten
Eritrea
Etiopien
Gabon
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Kamerun
Kap Verde
Kenya
Komorerna
Kongo-Brazzaville
Kongo-Kinshasa
Lesotho
Liberia
Libyen
Madagaskar
Malawi
Mali
Marocko
Mauretanien
Mauritius
Moçambique
Namibia
Niger
Nigeria
Rwanda
São Tomé och Príncipe
Senegal
Seychellerna
Sierra Leone
Somalia
Sudan
Swaziland
Sydafrika
Sydsudan
Tanzania
Tchad
Togo
Tunisien
Uganda
Västsahara
Zambia
Zimbabwe
Sydamerikanska nationernas union
På svenska förkortat UNASUR och på spanska Unión de Naciones Suramericanas, är en ekonomisk såväl som politisk union mellan Sydamerikas tolv självständiga stater som bildades vid ett toppmöte i Brasiliens huvudstad 2008. Unionens högkvarter var tänkt att ligga i Quito i Ecuador och parlamentet i Cochabamba i Bolivia.
Sedan bildandet av UNASUR har integrationen gått långt ifrån som önskat, vilket har lett till att sex av tolv medlemsländer har gått ur unionen. 2019 lanserades en ny regional organisation under namnet Prosur (Forum för Sydamerikas framsteg), som i skrivande stund består av åtta medlemsländer.
Bilden nedan visar världsdelen Sydamerika markerad med grönt.
Foto: wikipedia.org
Sydamerikanska unionens medlemsländer
Argentina
Brasilien
Chile
Colombia
Ecuador
Guyana
Paraguay
Peru
Några av Sveriges unioner genom historien
Även Sverige har genom åren ingått ett antal unioner och militärallianser med en rad olika stater i världen, inte minst de nordiska länderna. Under 1300-talet ingick man till exempel i union med Norge, med Magnus Eriksson respektive Håkan Magnusson som på tronen under var sina perioder.
I slutet av 1300-1300-talet och ända fram till början av 1520-talet var Sverige en del av Kalmarunionen tillsammans med Finland, Danmark, Norge, Island och Färöarna. Vid den tiden var drottning Margareta regent i såväl Danmark som i Norge, och sedermera blev hon även Sveriges drottning.
Mellan 1814 och 1905 ingick Sverige i en så kallad personalunion med Norge och mellan 1873 till 1924 var Sverige en del av den så kallade myntunionen (mer känd som valuta unionen) tillsammans med Norge och Danmark.
Nutida unioner
Pratar vi nutid är Sverige fortfarande med i ett antal unioner, varav Europeiska unionen förmodligen är den som är mest känd för allmänheten. Sverige har varit medlem i EU sedan 1995. Övriga unioner där Sverige ingår är Norska passunionen (sedan 1954) och Schengensamarbetet (sedan 2001).
Nordiska passunionen
Nordiska passunionen är ett gränskontrollsamarbete mellan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige, inklusive Färöarna och Åland men exklusive Grönland.
Samarbetet rör främst medborgarnas rätt att röra sig fritt inom och mellan de nordiska länder utan pass samt avskaffande av gränskontroller vid ländernas inre gränser. Nordiska medborgare behöver fortfarande ha med sig någon form av ID-handling vid resa inom Norden då detta kan krävas i samband med flygresor, Hotell vistelser, poliskontroll och liknande.
Schengenavtalet
Majoriteten av Nordiska passunionens bestämmelser har sedan början av 2000-talet blivit ersatta av bestämmelserna i Schengenavtalet. Skillnaden är att Nordiska passunionen ger sina unionsmedborgare mer utökade rättigheter än vad Schengenregelverket gör. Alla unionsmedborgare som reser inom Schengenområdet måste till exempel ha en giltig resehandling (pass), medan nordiska medborgare endast behöver ha en giltig legitimationshandling (körkort eller liknande).
Bilden nedan visar Nordiska passunionen markerad med grönt.
De blå områdena visar övriga medlemsstater inom Schengenområdet.
Foto: wikipedia.org
Sammanfattning
Vi kan konstatera att det inte finns vare sig ett enkelt eller entydigt svar på frågan om hur många länder det finns i världen. Det beror till stor del på vilken lista man går efter, men också på hur man själv definierar begreppet självständig stat.
Att det finns länder med allt från en enda till flera miljoner invånare, samt länder som önskar men inte får existera, har geografen, miljöforskaren och bästsäljande författaren Nick Middleton skrivit om i boken An Atlas of Countries that don’t exist.
Enligt amerikanska utrikesdepartementet finns det 193 självständiga stater, samtidigt som Australien presenterar en lista med över 240 länder. Enligt FN:s definition finns det 195 självständiga stater i världen, inklusive Vatikanstaten och Taiwan, som i många länder inte ses som självständiga stater.
Stater som inte är vare sig internationellt eller politiskt erkända är bland andra Niue, Cook Island, Kosovo och Palestina. För att landområdet ska kunna kalla sig självständigt måste andra länder erkänna statsmakten som rättfärdig, något man alltså inte gjort när det gäller ovan nämnda länder.
Så hur många länder finns det i världen? Vi konstaterar att frågan vare sig har ett enkelt eller entydigt svar.